Ugrás a tartalomhoz

A mobilok térhódítása

Egyre több előrejelzés szól arról, hogy a mobilok hódítása még csak most kezdődik és hamarosan elfoglalják jól megérdemelt helyüket akár a marketing és média mixekben is.

A legújabb Morgan Stanley előrejelzés szerint az igazi áttörést az okostelefonok hozzák/hozták el; 2013-ra magasabb lesz mobilról internetezők száma, mint a PC-t használóké.

 Napjainkban már minden internetes trendhez kapcsolódó kutatás külön kitér a mobilokra, hiszen a Netbook-ok és most már a táblagépek térnyerése mellett itt várhatóak valóban drámai változások az elkövetkező években.

Mint az a fenti grafikonon is jól látható, az iPhone és iTouch hihetetlen gyorsasággal szerzett rekordszámú előfizetőt, amely jól mutatja, hogy most igazi áttörésről beszélhetünk.

Bár hazánkban egyelőre nincsenek hivatalos adatok, a becslések szerint jelenleg száz - és kétszázezer közé tehető az iPhone-ok száma, amely akár megtöbbszöröződhet a karácsonyi ajándékozásoknak, valamint annak köszönhetően, hogy a T-Mobile után már a Vodafone is értékesíti a készülékeket.

Az érintőképernyős készülékek már sokkal inkább alkalmasak tartalmak fogyasztására és a mobilra optimalizást weboldalak már igazán könnyű navigációt és felhasználói élményt nyújtanak, ezzel is megalapozva a mobilhirdetések létjogosultságát. A Forrester 2009-es kutatása emellett még azt is azt mutatja, hogy az érintőképernyős telefonnal rendelkezők sokkal aktívabban használják a különböző szolgáltatásokat.

Természetesen az iPhone-ok mellett fontos szerepe van az Androidos készülékeknek is, a platform nyitottságának köszönhetően néhány éven belül várhatóan ezek a készülékek veszik át az első helyet az okostelefonok között. A Nielsen felmérése szerint az USA-ban az Androidos készülékek száma rohamosan növekszik, miközben az iPhone stagnál és a Blackberry aránya csökkenésnek indult.

Mindent egybevetve a trendek és az előrejelzések is jól mutatják, hogy most már nem csak a sokszor jóval 100% feletti  penetrációval, hanem használati gyakoriságával, valamint a szolgáltatások körének robbanásszerű növekedésével a mobilok méginkább a mindennapi életünk aktív részeseivé válnak; nem csak a hívásainkat bonyolítjuk ezen a csatornán keresztül, hanem rengeteg tartlamat fogyasztunk és rövidesen alighanem ez lesz az elsőszámú kapcsolódási eszköz az internethez is.

süti beállítások módosítása